Back to Question Center
0

Semalt објаснува како да го направите вашиот сајт по злонамерен напад

1 answers:

Најмоќното искуство за сопственикот на страницата е злонамерни напади на нивните мрежи.Во оваа ситуација, програмерите се охрабруваат да останат смирени и соодветно да ги извршуваат точните мерки. Френк Абањале, на Семалт Виш менаџер за успех на купувачи, обезбедува чекори за систематско враќање на хакирано место. Да одиме!

Пред се, проверете го вашиот компјутер за какви било вируси. Ова е подготвителен чекор што помагаза да ја исклучите можноста да имате компјутер како извор на напад пред да започнете да го вратите сајтот. На оваа белешка, на тој начин, скенирањевашиот локален компјутер за инфекции, малициозен софтвер или вируси треба да биде почетен чекор - ray-ban clubmaster rb 3016 w0365. Пример за препорачаниот скенери за вируси е EU-Cleanerод Анти-Ботнет консултантски центар, Германија. Иницијативата му помага на развивачот на веб-страница да ги избрише сите малициозен софтвер бесплатно. Дополнително, оваконсултантскиот центар веднаш испраќа број на карти и податоци за контакт преку е-пошта до сопственикот на веб-страницата во случај на хакирано место.

Второ, сите администраторски лозинки треба да се променат. Тоа е чекор што обезбедува хакериповеќе не може да пристапи до вашата база на податоци, веб-страница или веб-простор. Лозинките може да се управуваат од веб-хостинг услугата клиент област и админ секцијана страницата. Дополнително, заштитата со лозинка може да се подобри преку пристап до веб-простор преку средства за безбедносни протоколи, како што се безбеден пренос на датотекиПротокол (SFTP), менување на лозинки во други услуги и избор на најсигурни лозинки. Стандардните термини никогаш не треба да се користат какоadmin лозинки за веб-безбедност.

Трето, користете phpMyAdmin за да ја ресетирате администраторската лозинка на веб страната..Ако сопственикот на сајтот не е во можностза да се пријавите во админ делот на нивната веб-страница, хакерите можеа да ја сменат лозинката или да ја деактивираат сметката. Во ова сценарио, налозинките во базите на податоци мора да се променат. Ова може да се постигне со употреба на phpMyAdmin за програмери кои користат WordPress.

Оштетувањето треба да се процени во следниот чекор за наплата на хакирано место. Тоа подразбираоценување на ситуацијата и планирање за тоа како да се продолжи. Определете ги инфицираните датотеки, било каков компромис за чувствителните податоци и пристап добазата на податоци и ако на други веб-страници на вашиот веб-сервер се засегнати. Постапката може да се изврши со користење на Google Webmaster Tools.

Потоа, вратете го резервната копија и проверете ја малициозната програма. Во овој чекор, сопственикот на сајтот требаги заменува сите засегнати датотеки со незаразени резерви на датотеки. Покрај тоа, базата на податоци треба да се врати од резервна копија ако е можнодека хакерите кои пристапиле до базата на податоци не можат да бидат исклучени. Само запомни, две важни бекап се Joomla и WordPress.

Ажурирање на теми, приклучоци, екстензии и апликации. Хакерите често ја користат безбедностадупки во екстензии, приклучок и теми. Така, штом резервните копии се обновени, сите познати безбедносни дупки мора да бидат затворени со ажурирањесите теми, екстензии и апликации. Секој приклучок влијае на безбедноста на страницата.

Конечно, работи на отстранување на страницата од црните листи. Јаху, Google и Бинг одржуваатцрните листи за сајтови инфицирани со вируси. На било кој сајт ставен на црната листа на Google, на пример, се казнува со понизок ранг или дури е отстранетод индексот за пребарување. Така, по увоз на чисти бекап и менување на лозинки, известете ги пребарувачите за да се отстранат од црните листи.

Како заклучок, нападите врз сајтовите се дел од модерен онлајн свет. Ако сајте пробиен, програмерите може да се чувствуваат шокирани. Во тоа време, важно е да останете смирени, бидејќи сега знаете што да направите и ефикасно да се опоравитевеб-страница.

November 28, 2017