Back to Question Center
0

Semalt: објасни онлајн измами

1 answers:

Интернет измама денес е една од најголемите штетни пари на интернет. Стапката наfleecing онлајн поради измами е на алармантна стапка. САД забележаа загуби кои достигнаа повеќе од 525 милиони долари, во просек по 1.813 доларижртва според Националниот криминален центар Белата јака. Интернет измамите во САД учествуваа со околу 90 проценти од вкупниот бројонлајн измама во светот. Тоа е закана што бара внимание многу итно.

Полициските оддели кои работат на компјутерски криминал низ целиот свет инвестираат во механизми зада се бори против интернет измама, и препорачливо е за жртвите да пријават или пари или друг вид на измама што се случува онлајн. Сепак,корисниците на интернет можат да останат внимателни со читање статии за интернет измама, како што е Блог за безбедност на блог, меѓу другите материјали. Иманеколку опции за известување во врска со интернет измами, како и со Федералната комисија за трговија (FTC) како една од организациите со најголема довербаза работа.

Следните чекори за пријавување интернет-измами се достапни онлајн, но први се туканекои вообичаени начини, од водечкиот експерт Семалт ,Џејсон Адлер, кој го користат онлајн измамници.

Бизнис измама

Постојат многу реклами на интернет, кои ги навредуваат луѓето да се приклучат на групи. Бизнисизмамите развиени за интернет измами бараат големи суми пари преку учество и мали работни места на интернет, но бара потпишување и испраќањепари за членство, обука, такси или набавки на некој предмет. На крајот, се претвора да биде кошмар. Внимавај.

Кражба на идентитет

Во 2004 година, кражба на идентитет беше снимен на врвот на потрошувачите жалба во ОбединетитеДржави. Опасностите од оваа интернет-измама се толку сериозни што можат да доведат до целосна загуба на сите пари во банкарската сметка на жртвите. Во оваслучај, измамниците го маскираат својот идентитет за пристап до кредитните сметки на жртвите. Жртвите треба да ги известат своите банки, кредитно биро иливеднаш известувајте до полицијата.

Веб база на податоци измама

Лични податоци, како што се возачка дозвола и пасош што ги користат болниците,банките и владините организации често може да им се пристапи од измамници и да се објават на интернет. Информациите стигнуваат онлајнscammers за злоупотреба и цреша изберете. Интернет измами кои вклучуваат база на податоци хакерство треба да бидат известени за пребарувачите како Google, Yahoo,и Бинг за отстранување.

Imposter измама

Интернет измама може да биде во форма на е-мејл со барање за монетарна помош. Наизмамници ја пробиваат сметката на е-поштата на пријателот на жртвата и побараат финансиска помош преку Western Union. Постојат неколку совети воPCMag за да се избегне оваа форма на интернет измама.

Романса измама

Интернет измама може да дојде во форма на фантазија. Исто така познат како catfishing,Романтична измама вклучува лице кое тврди дека е вљубено во жртвата. Измамникот ја наведува жртвата да им испрати пари за патување или медицинска помоштрошоци. Не праќајте подароци на луѓе што не ги знаете.

Потрошувачки трансакции со странски компании

Меѓународната мрежа за заштита на потрошувачите и извршување има системкоја изгледа во интернет измама која вклучува плаќање на онлајн провајдери кои не испорачуваат производи. Доколку онлајн нарачката не достигнена купувачот, треба да се пријави инцидентот за помош.

Интернет инвестициски измами

Спам може да резултира со измама. Консултирај се со Комисијата за хартии од вредносткога ќе падне жртва на спам претвори измама Source .

November 28, 2017