Back to Question Center
0

Semalt: мал бизнис како омилена цел на сајбер криминалците

1 answers:

Работите беа вообичаени во MNH Platinum, компанија која се занимава со изнајмување на возила. Малкудали биле свесни дека само еден клик од врска со е-пошта веројатно ќе го стави во опасност бизнисот.

Рано минатата година, фирма со седиште во Блекбурн добила 12, 0000 датотеки лоцирани во компанијатамрежа шифрирана. Потоа, криминалците бараа откуп во висина од 3.000 фунти за да ги декриптираат досиејата - boat true market value.

Со сите обиди да се отстрани вирусот без да се изгубат важни податоци кои се невозможни,организацијата немаше избор, наместо да плаќа. Управниот директор на компанијата, Марк Хиндле, изјави дека тие се целосно неподготвениза сајбер-напад поради занемарување на импликациите како нападот може да има врз компанијата.

Овој случај не е изолиран и професионалците предупредуваат дека малите бизниси сеповеќе склони кон заканата од сајбер-напад, бидејќи во повеќето случаи тие се неподготвени.

Ендру Дихан, менаџер за успех на клиентите Семалт Дигитални услуги, се дискутира за начините на сајбер криминалци напад мал бизнис.

Историски гледано, малите и средните претпријатија (МСП) не се вообичаена цел на компјутерскиот криминално во 2015 година, Тони Ален, тврди дека работите драстично се промениле. Според истражувањето спроведено од страна на владата за прекршување на безбедноста,75 проценти од малите бизниси ја објавија можноста за напад во 2012 година и трендовите се зголемија во 2013 и 2014 година..

Статистика од Symantec, фирма која се занимава со сајбер безбедноста укажува на тоа дека повеќе од половина одphishing нападите спроведени преку е-пошта во 2012 година беа против мали бизниси.

Новата европска регулатива го попречува прашањето на сајбер безбедноста за малите и средните претпријатијабидејќи тие имаат за цел да ги чуваат податоците за клиентите. Неодамна развиената регулатива ќе дојде во 2018 година и може да резултира соорганизацијата ќе се казни со парична казна од 4 проценти од нивниот годишен приход или 20 милиони евра во зависност од тоа кој е поголем за да се дозволат нарушувањата во безбедноста за да се мешаатсо податоци на клиентот.

Криминалците сметаат дека малите и средни претпријатија се во најмала мера поедноставни цели, тие се канали до огромна награда.

Кампања за Cyber ​​Streetwise, иницијатива управувана од Home Office го нагласува следновокако главни сајбер-закани против МСП:

Hack напад

Нападот се случува кога криминалците пристапуваат до мрежата на организацијата преку оптимизирањенеосетлива чувствителност во апликацијата, што им олеснува пристап до податоците на компанијата.

Ransomware

Се случува кога дел од злонамерен апликација во повеќето случаи добива преку фишинге-пошта ги заклучува информациите од мрежата на организацијата. Потоа, криминалците бараат откуп во опсег од £ 500- £ 1.000 доискористи клучот за декрипција.

Човечка грешка

Во повеќето случаи, луѓето се најмногу склони во одреден безбедносен синџир и значителендел од прекршувањата на информациите се како последица на тоа што податоците се изгубени или се дистрибуираат до погрешен поединец. Дури и обичните нападиможе да има значителни влијанија во ситуации каде што е вклучен критичкиот ПИИ.

Напад на откажување од услуга

Кога една организација има огромен обем на информации во своите сервери се наметнува прекузлонамерен канал. Овие видови напади лесно може да се извршат со минимална инвестиција.

извршен директор измама

Тоа се случува кога напаѓачот се претстави со висок претставник со компанијата или соизмама или хакирање на нивната сметка за е-пошта и присилува лице со финансиски овластувања да изврши плаќање.

November 28, 2017