Back to Question Center
0

Semalt: Како може сајбер криминалците да ве измами со онлајн измамите?

1 answers:

Интернетот отвори неограничени можности за сите. Едноставно е. Тоа еПогодно. Убаво е. Можете да купувате, да плаќаат сметки, да гледате филмови, да добивате вести, да направите резервации, да работите во движење и многу повеќе. Како глобаленнаселението има нови начини за користење на интернет, сајбер криминалците се забавуваат, а наместо да градат, бараат измама, измама и крадат. Значи,како останувате безбедни од онлајн измамници?

Па, одговорот е едноставен: запознајте се со обичните онлајн измами, специфицирани од Макс Бел,менаџер за успех на купувачи Семалт ,и нема да станете жртва.

Фишинг емајл измама

Оваа година (2017 година), бројот на испратени phishing пораки беше 155% повеќе отколку што бешеминатата година. Фишинг измама се базира на комуникации направени преку мрежа на социјални медиуми или преку електронска пошта. Овде, сторителот се обидува даве убедувам да го откриете бројот на вашата кредитна картичка, банкарски податоци, најава или други лични податоци. Може да бидете промовирани во кликање наврска. Ова е начин на ширење на кражба на податоци во малициозен софтвер во вашиот систем. Со добра и ажурирана антивирусна програма, треба да бидете во можност дазадржи ја оваа измама.

Нигериски 419 измама

Оваа измама вообичаено вклучува е-мејл пораки, текстуална порака, писмо илидури и порака за сметка на социјалните медиуми испратена од жена во неволја. Таа тврди дека е богата наследничка, бизнис-дама или владин службеникмолете да ви помогне да ја добиете парите по што добивате паушал. Еве го уловот: ти помага да платиш некоја такса, а за возврат добивашголем дел.

измама од поздрав картичка

Во оваа шема, ќе добиете "безопасен" честитка од пријател. Сепак, алинк кој ако се кликне инсталира малвер се вметнува некаде во поздравната картичка. Малициозен софтвер може да биде нешто од непристојна програмакоја започнува со pop-up реклами или неочекувани прозорци на веб-прелистувачот. Во најлош случај, тоа може да биде ransomware - кошмар на секого.

измама со кредитна картичка

Кога времињата се тешки, луѓето прибегнуваат кон различни тактики за да добијат финансиска помош.Сепак, може да добиете понуда која е премногу добра за да биде вистина. Земете го следниов пример: си седнете на задното седиште на кабината на патот дома, тогашдобијте порака дека имате претходно одобрен кредит со мал интерес..Не падне за оваа измама. Користете здрав разум.

Лотарија измама

Веројатно, најстарата онлајн измама. Тоа доаѓа преку е-пошта. Пораката е јасна:сте освоиле парична награда во лотарија или добротворни игри, но за да ги побарате парите, мора да плаќате такси за обработка или нештово таа линија. Ќе бидете изненадени од бројот на победници кои победиле без да учествуваат.

Хитман измама

Ова е директна изнуда. Сторителот се заканува да те убие ако не платиш.Тие велат дека тие биле ангажирани да те убијат на прво место, но тие (напаѓачите) размислувале да кажувате, така што ќе ги платите за да те оставатво мир. Она што е страшно е фактот што тие можат да ги раскажуваат вашите животни активности.

Романтична измама

Целите се датираат веб-страниците. Шемата може да се извршува со месеци со прецизност иизмама. Потенцијалниот партнер полека ја стекнува вашата доверба со давање подароци. Потоа, еден ден, тврдат дека се во итен случај. Често роднинаќе биде болен или нивниот бизнис се блокира поради недостаток на готовина. Потоа ви се бара да испратите пари кои ќе бидат вратени.

Вработување измама

Овде добивате вести дека сте примиле профитабилна работа со неверојатна награда. Тамуе фати, секако. За да ја осигурате работата, мора да платите одредена такса.

Патување измама

Се појавува за време на празниците како во лето или во Божиќ. Еве ти ветуваш добротуристички пакет со многу евтина цена. За да избегнете да станете жртва, проверете преглед на наведената веб-страница. Тоа би можело да ви заштеди пари.

Други измами

  • Лажно шопинг веб-сајтот измама - копии глобални брендови и плен на доверчивонлајн купувачи бараат да купат нови работи.
  • Лажни вести измама - самообјаснувачки Source .
  • Лажна антивирусна програма измама
November 28, 2017