Back to Question Center
0

Semalt: Front-Page Вести за веб-безбедност

1 answers:

Ако има нешто што луѓето можат да го научат од 2016 година, е како тие можат да се заштитат себесиод упад на хакер. Во обид да ја подигне свеста, Френк Абањале, на Семалт Виш менаџер за успех на купувачи, ги сумираше седумте главни вести кои се обликуваа оваа година.

1. Dropbox Hack

Еден напад од посебен интерес е Dropbox hack, на кој имаше значително влијаниенејзините корисници. Тоа резултираше со широка покриеност од страна на медиумите, бидејќи имаше милиони компромитирани кориснички сметки - care sun care. Тоа е инцидент што е истакнаткритичната потреба луѓето да користат силни и уникатни лозинки, како и кампања за обезбедување на компаниите да обезбедат таков услов за своите клиенти.

2. На Dyn DNS DDoS напад

Dyn е DNS провајдер кој стана жртва на хакерство на 21 октомври во 2016 година. Тоа беше направено со употребаботнет Мираи најчесто се користи во IoT уреди што доведе до прекини на главните веб-страници. Не е тајна дека хакерите ги напаѓаат уредите на IoTпоради нивните повеќе пропусти. Сепак, едно нешто што корисниците го научиле од оваа епизода е како небезбеден IoT може да биде кога влезе вопогрешни раце.

3. Актот за истражни овластувања на Велика Британија

Велика Британија донесе една од нивните најконтроверзни сметки, Бил на истражната моќ, тоаго зголемува обемот на надзорот во име на ограничување на тероризмот и подобрување на безбедноста. ИТ властите сега имаат пристап до кориснички дневницибез потреба од налог, бидејќи тие остануваат недопрени во системот за дванаесет месеци. Прашањето предизвика дискусии во врска со владините проверкии салда..Тие, исто така, покренуваат прашања за тоа колку е далеку надлежноста што се однесува на приватноста.

4. На Bitfinex Hack

Cryptocurrency почна да добива проверка на масовната безбедност откако хакерите добија влез воРазмена на Bitfinex. Иако фирмата ги надоместила своите корисници, луѓето почнале да ја преиспитуваат одлуката за инвестирање во битките, бидејќи такви видовина ранливи размени никогаш не нудат компензација. Темата не е целосно надвор од шумата, додека владите и банките почнуваат да ги прифаќаатидејата за користење на битките како средство за размена на валута во 2017 година.

5. Валканата крава експлоатација

Dirty COW Exploit е ранливост во кернелот на Линукс кој им овозможува на хакерите да се здобијатадминистративни привилегии на компјутерот за најмалку пет секунди. Линус Торвалдс објави дека биле свесни за неговото постоење исе обиде да го поправи пред една деценија. Таа служи како пример за тоа како старите грешки на системот се појавуваат како критични слабости во современото времедигитален свет, гарантирајќи континуирано следење на безбедноста на системот.

6. Ransomware

Во 2016 година се забележува зголемување на нападите на ransomware. Тие насочија голем број наорганизации, давајќи јасен показател дека никој не е ослободен од напади на ransomware. Подигање на свеста за превентивните мерки и безбедностасе некои начини да се спречи корисниците од ransomware во иднина.

7. Cyber ​​Grand Challenge на Дарпа

Cyber ​​Grand Challenge од DARPA има за цел да ги покани тимовите да го пробијат системот и да го затворатслабости. Овие предизвици имаат многу малку човечки интеракции, бидејќи тие се главно автоматизирани

Иднината на безбедноста на системите во 2017 година

Не постои кажување што се случува во 2017 година. Сепак, хакерите остануваат настранаповеќе пропусти. Хакерите можат да ги унапредат своите напади за целните Tor мрежи, како и други експлоатира и користење на пософистицирани брендирање додекаво тоа. Добро е тоа што меѓу неколкуте нешта што се одвиваат во 2017 година, е безбедносна свест.

November 28, 2017