Back to Question Center
0

Semalt Expert - Работи што треба да ги знаете за интернет измама

1 answers:

Интернет измама се однесува на криминал во кој, извршителот дизајнира шема прекупримена на еден или повеќе параметри со цел лишување на индивидуална сопственост или кој било друг елемент од интерес од лажензастапеност на прашање кое е точно, а со тоа и обезбедување податоци за занемарување.

Со зголемено потпирање на интернет од потрошувачите и сопствениците на бизнисикако медиум за поттикнување на трансакции: забранети активности со користење на истиот канал се зголемуваат. Во повеќето случаи, интернет е овозможеноизмамните активности се тешки за следење и тужба, и тие се капитално интензивни за решавање.

Џејсон Адлер, експерт од Семалт Дигитални услуги, е прилагодена на некои релевантни факти за онлајн измама со цел да ви помогне да бидете подготвени за нападите.

Од веб-хакерство до проблеми со малициозниот софтвер, започна критичноста на интернет-криминалотстекнат загриженост во раните 2000-ти. Во некои ситуации, прашањето било перцепирано како интервенција за решавање на прашањето, а не зазголемување на значењето на интернетот во секојдневните напори. Преголемото однесување на бизнисите на е-поштата и неконтролираното зголемување на бројотод интернет корисниците имаат зголемени финансиски влогови. На пример, вирусот што се скрши во 1999 година резултираше со отштета во висина од 80 долари.

Измама за хартии од вредност е активност во која сторителите нудат огромна инвестицијаможности или шеми кои треба да го дестабилизираат пазарот со намера да направат огромни профити.

Идентитет измама се случува кога напаѓачот добива податоци без знаење насопственик и ги користи податоците за лични бенефиции конкретно, финансиски бенефиции..

Во 2001 година, интернет измама извештај од страна на IFCC прикажани дека веб аукција измама бешенајмногу задржано прекршок изнесува 43 проценти од претставките. Во прилог на горенаведените видови на криминал, значајни измамижалби во рамките на измамата на доверба, измама со кредитни картички и плаќање на стоки.

Во 2003 година, интернет извештај од страна на IFCC укажа на тоа дека 50 проценти од веб измамницибиле жители на Тексас, Калифорнија, Флорида, Њујорк и Илиноис. Извештајот исто така прикажува колку е тешко да се пронајдат сторителитеод овие кривични дела.

Според еден оддел во САД, кој се занимава со интернет измами следновосе сегашните примери на незаконска активност извршена преку интернет:

Манипулацијата со пазарот и безбедносната измама се два случаи демонстрирани од Лос Анџелес.Во првото сценарио за манипулација на пазарот, сторителите биле во можност да ги исплати заработувачката од продажба на акции чија вредност се зголемила од 8 доларидо 15 долари во рок од 45 минути.

Во друга ситуација, над 100 американски војници биле жртви на кражба на идентитет.Сторителите ги добија броевите за социјално осигурување и имињата на овие воени офицери од интернет, а потоа ги користеаидентитети да аплицираат за кредитни картички.

Во 1999 година, ФБИ беше вклучен значително во популарната потрага по дизајнерот накомпјутерски вирус кој се потпираше на е-поштата како канал за ширење на порнографски материјали. Во рок од неколку дена, 19 проценти од САДкомпании и 1,5 милиони уреди беа жртви на оваа е-пошта.

Хакери, исто така, иницираа напади врз владините системи на САД. Во рамките на двојкатана годините, напаѓачите беа во позиција да заразат компјутери во сопственост на Пентагон и други органи Source .

November 28, 2017