Back to Question Center
0

Semalt Expert: проектниот штит на Google помага да се избегне напад од хакери

1 answers:

Луѓето треба да почнат да ја препознаваат вредноста што ја претставуваат големите претпријатија. Големпример е она што Google го направи за новинар кој беше жртва на голем DDoS напад. Компанијата зафати и им позајмила огромни компјутеримоќ да се стави на hack до крај.

Брајан Кребс е ветерански блогер за безбедност. Нападот започнал кога го открилмазни бизнис практики на една група, кои потоа се одмаздиле со издавање на DDoS (дистрибуиран denial of service) напад врз неговиот систем.DDoS не се нови бидејќи хакерите ги користат од време на време - playground da casa. Сепак, овој конкретен случај беше поинаков, а пробивањето беше посилно однекогаш. Кребс признал дека порано се занимавал со DDoS напади, но ништо од оваа големина.

Artem Abgarian, на Семалт Високи менаџер за успех на купувачи, смета дека причината за ова е дека хакерите имаат повеќе оружје од кога било досега на располагањеда ги извршуваат своите напади. Првично, најпопуларните цели беа стари Windows компјутери. Тие обично ќе им нареди да ги насочат спамсообраќај кон местото на жртвата, со цел да го чуе тоа офлајн. Со разновидноста на онлајн уреди на интернет, хакерите сега имаатповеќе можности за нивно кооптирање.

Во случајот на Кребс, хакерите користеле бонети за иницијализирање на нападот. Тие тогашробувале некои уреди на Интернет (нешта на работи) кои припаѓаат на блогер..Тие главно беа IP камери, рутери и дигитални видеорекордери,од кои сите имаат пристап до интернет. Повеќето од именуваните уреди имаат или слаба или хард-шифрирана лозинка за да ги заштитат од упад.

Веб-страницата на Кребс е витален извор на информации за неговата онлајн публикана безбедносната заедница. Користејќи разни опции што им се достапни, како што е наведено погоре, тие успеаја да ја срушат страницата и да обезбедат тоатаа остана на неодредено време. Напад DDoS од хакери е нова форма на цензура. Нападот чува информации од публиката.

Во овој момент, може да се прашувате каде Google се вклопува во сето ова. Еден однеодамнешните ажурирања од Google беа дека тие започнаа "Проектен штит". Иницијативата на проектот е да се спаси новинаритекако Кребс. Тоа ги спречува да добијат DDoS напади на нивните веб-сајтови.

Проектниот штит му дава на новинарот своите сервери за да можат да ги користат за апсорбирањесекој злонамерни сообраќај насочен кон веб-страница со намера да го преовлада. Системот не е само корисен за новинарите коипадне жртва на хакери. Нејзината употреба, исто така, се однесува на оние земји кои постојано ја цензурираат нивната содржина користејќи DDoS напади од нивнитевладите.

Првично, Кребс склучил договор со фирма позната како Акамаи за да се грижи за неговата содржина.Сепак, компанијата за управување со содржини повеќе не можеше да си дозволи да ја заштити веб-страницата од големи напади како оваа. Друга компанијаму кажал на Кребс дека типот на услугата што Акамаи ќе го обезбеди ќе го чини близу до 200.000 долари годишно.

За краток расказ, нападот на веб-страницата на Кребс е показател заважноста на луѓето треба да се стави на безбедноста на веб-страницата. Ако некој не го користи Google за оваа намена, други компании ги нудат истите услуги.Со искористување на ова, сопствениците на веб-страниците значително го намалуваат ризикот од DDoS напади, бидејќи хакерите сега ги користат како моќна цензураоружје.

November 28, 2017