Back to Question Center
0

Semalt Expert: Насока за избегнување на Интернет измама

1 answers:

Растот и интеграцијата на интернетот во деловниот и општествениот живот е добар илоша работа. На добра страна се многу придобивки на интернет обезбедува, како што е Е-трговија. И на лоша страна се навистина загрижувачки грижикако што е компјутерскиот криминал.

Меѓу најстрашните грижи е интернет измама. Интернет измама се случува кога алицето го користи интернетот во чин на измама со цел да добие нечесна предност над друго лице. Често, главната мотивација заинтернет измама е финансиска добивка - buy real uk passport.

Постојат многу видови на интернет измама, но некои се почесто извршениод другите.

Еден од најискусните специјалисти на Семалт ,Ендрју Дихан, ги дефинира следниве видови на интернет измама:

1. Лажни аукции и лажни стоки

Сторителите на лажни аукции целните потрошувачи на стока се продаваат на интернет. Накриминалецот ќе објави производ на аукциска локација што покажува дека тие го продаваат на највисокиот понудувач. Производот може да биде илинепостоечки или ако постои, тоа е различно од она што се рекламира. На scammer се обидува да добие победничкиот понудувач да испрати целосна исплатаза наведениот производ пред да се изврши испораката. Конечно, криминалецот не го испраќа производот на купувачот (што се нарекува не-испоракаод стоката), или производот што е испратен е нешто друго, често значително поевтино од цената на платен производ.

2. Спам и Кражба на идентитет

Пораките понекогаш се злоупотребуваат од страна на scammers да се проневери доверчив интернет корисници илипредизвика штета на уредот што го користат. Некои измамнички пораки се обидуваат да ги намамат луѓето да ги дадат своите лични и финансиски информации,и други одат на чекор понатаму да ги измами луѓето да испраќаат пари на сомнителни шеми.

Овие опасни пораки ќе индексираат во вашето сандаче како известувања за ниски каматизаеми, добротворни организации кои бараат финансирање, добивки од игра, и прашања поврзани со општествениот живот. Тие ќе содржат врска што треба да ја направитекликнете за да добиете што изјавуваат измамниците да понудат. Со само еден клик на врската, може да се изложувате на многу ризици, вклучувајќи и добивањевашиот компјутер или мобилен уред заразени со вируси, откривајќи на странци вашите лозинки, информации за кредитни картички, детали за социјално осигурување,адреси и телефонски броеви.

Spams често се поврзани со кражба на идентитет, бидејќи тие можат да бидат, и често се користатпристап до лични информации, кои потоа се користат за многу цели, вклучувајќи имитација..Украдени лични податоци може да се користат за извршување другиформи на интернет измама, како што се лажни барања или продажба.

3. Кражба на кредитни картички

Измама со кредитни картички главно се занимава со луѓе кои не се доволно внимателни кога го користаткредитни картички. Други луѓе се измамени од супер-умен фишинг измами.

Овој тип на интернет измама започнува кога жртвата внесува детали за кредитна картичка задупличен веб-сајт. Криминалците потоа ќе ги користат овие информации за да направат трансфери или купувања на средства користејќи ја кредитна картичка.

4. Инвестициски измами

Инвестициската измама се промовира преку риби инвестициски шеми и е насочена конизмама на инвеститори или крадење на нивниот идентитет. Измамите доаѓаат во форма на онлајн огласни табли, билтени за плаќање, илидруги форми на информативен материјал кој обезбедува лажни внатрешни информации. Кога голем број на инвеститори паѓаат за измама, акции вредностсе менуваат, а криминалецот потоа ги продава своите акции од предност.

Други форми на интернет измама вклучуваат неверодостојно веб-страници и измами за однапред плаќање.

Веб-страниците кои не се доверливи можат да имитираат добро воспоставени сајтови и да ги привлечат посетителитетрансакции и интеракции како да се вистински договор. Измамите во однапред плаќање се бројни во денешниот деловен свет. Можете да ги идентификуватеовој тип на измама многу лесно. Ако продавачот инсистира на тоа да има пари однапред и ветувајќи дека ќе ги врати парите, тоа справување е високонајверојатно ќе биде измама. Предвремени измами се многу можни во онлајн аукции, особено.

Секој треба секогаш да се ажурира за тоа како измамниците го овековечуваат интернетоткриминал во секое време. Еве неколку совети:

  • Осигурајте се дека било која аукција сајт што сакате да го користите е сигурен и да се избегне нови аукционери.
  • Користење на трасирање и заштитени средства за плаќање
  • Никогаш не кликнувајте на врската испратена преку е-пошта, пред да потврдите дека изворот нае-поштата е доверлива.
  • Никогаш не дозволувајте вашата кредитна картичка да се користи надвор од твојот поглед
  • Бидете внимателни кога правите големи трансакции или одговарате на понуди направени преку интернет.
  • Секогаш проверувајте ги вашите сметки за да се осигурате дека сите износи се точни.
  • НИКОГАШ не го напишете пин бројот на вашата кредитна картичка насекаде.
  • Откажете ја картичката ако ја забраните.
  • Секогаш проверувајте за да обезбедите веб-страницата која сакате да ја користите вашата лична ифинансиските податоци имаат URL адреса почнувајќи од https: //.
November 28, 2017