Back to Question Center
0

Semalt Expert: Како да се префрлите на нов домен без загуба во рангот

1 answers:

Можеби сте подготвени да го промените доменот кога гледате дека постоиповеќе достапен за корисниците. Или, можеби, само што го сменивте името на компанијата и треба да го промените името на доменот восличен еден. За среќа, можно е да се пренесе сајт до ново име на домен без да се оштети рангирањето за пребарување.

Рајан Џонсон, експерт на Семалт Дигитални услуги ги дели советите за тоа како да го смените име на домен без да му наштети на вашиот ранг.

1. Назад нагоре сè

Префрлањето во нов домен понекогаш може да претставува значителни проблеми,и еден може да биде принуден да се врати на стариот - book values heavy equipment. Важно е да се осигурате дека имате резервни датотеки за работа. Во секој случај, тие ќеве уверувам дека нема загуба за вас.

2. Исчистете го вашиот нов домен

Проверка на вашето ново име на домен гарантира дека новиот домен немасодржи било какви нерешени прашања. Google Webmaster Tools нуди нови домени. Страницата со рачни дејства ви овозможува да ги проверите грешките. Акопотребни се сите прирачни активности, да се направат потребните промени и потоа да се испрати барање за повторно разгледување. На одобрување, може да се оди напредсо следниот чекор.

3. Подвижна содржина

Експертите за оптимизација препорачуваат пренесување на содржината во новиот домениме по делови за да се измери влијанието кое ќе го има врз рангирањето за пребарување. Тоа е време, но тоа го штити веб-сајтот одзагрозувајќи го рангирањето за пребарување. А 301 пренасочи препраќа Google на локацијата на новата содржина. Рачно преместување бара ставањевоспоставен систем за управување со содржини

4..Трајно пренасочување на стари страници

Поставување на 301 пренасочувања за датотеката .htaccess за да се осигура декаGoogle и посетителите на сајтот ќе го најдат новиот домен. Ќе ги задржи пребарувањето рангирање и ќе ги заштити сопствениците од дупликат содржина казни.За да се избегне ова создавате 404 страници за содржина без еквивалентност на новиот домен. Исто така, ставете ги старите адреси на новите пред да ги спроведетесите пренасочувања за да се зголеми релевантноста на содржината.

5. Информирајте го Google на движење

Пренасочувања ги информираат пребарувачите за домените. Тоа е исто такадобра идеја да поднесете официјално известување за промени. Потребно е додавање и потврдување на новиот домен во Google Webmaster Tools. Еденмора да се осигура дека сите 301-те се поставени пред Google да прифати барање за промена на адресата.

6. Креирај Sitemap

HTML sitemaps го подобрува корисничкото искуство, додека XML sitemap молампребарувачите. Google препорачува да користите и стари и ажурирани URL адреси. Повеќето индексирани страници припаѓаат на старите адреси. Затоа,бизнисите мора да му дадат време на сајтот пред индексирање на смени на новите адреси. Рачно создавање на XML е тешко, но XML-Sitemaps иGoogle-XML sitemaps помагаат да се автоматизира процесот.

7. Провери и ажурира внатрешни и Влезни линкови

301 пренасочувања покажуваат внатрешни врски кон новиот домен. Внатрешналинкови доведе до никаде кога стариот домен се затвора, што значи дека тие треба да се заменат пред тоа да се случи. Исто така, сајтови поврзување настариот домен треба да ги ажурира нивните врски со новите и со тоа да обезбеди неограничена врска.

8. Монитор Анализа

Споменувањето над седум чекори процес гарантира дека доменот нетрајно губат сообраќајот за пребарување. Сепак, следењето на анализата на страницата и Google Webmaster конзолата е задолжително во месецитеследно

9. Дополнителни предлози

    Информирајте ги претплатниците, следбениците и е-поштата за промените однапред
  • Изведување на страница-на-страница, а не на локалните пренасочувања
  • Дајте време на домен да ги продолжи своите нивоа пред потег
  • Зголемете ја вашата ПР кампања за да ја информирате пошироката публика
November 27, 2017