Back to Question Center
0

Semalt Expert дефинира 12 совети кои ќе ви помогнат да спречите Cyberstalking

1 answers:

Cyberstalking може да биде застрашувачки, но ако останете внимателни, можете да бидете безбедни на интернет.

Со преземање на следниве чекори од Високи менаџер на продажба на Semalt , Рајан Џонсон, можете да го користите вашиот мобилен телефон, таблет или паметен часовник додека го заштитувате вашиот идентитет, имот и разумност:

# 1. Чувајте ја вашата домашна адреса

Кога ќе пополните формулари на интернет, користете П.О. кутија или работна адреса и никогаш не ја имате отворена вашата домашна адреса.

# 2 - eleaf istick vaporizer. Лозинката ги заштитува сите сметки

Користете лозинка на сè, вклучувајќи го вашиот мобилен телефон, сметки за е-пошта, банкарски сметки и сметки со кредитни картички. Сигурна лозинка ви дава малку одбрана од некој кој се обидува да ви наштети.

# 3. Пребарајте го вашето име и телефонски број онлајн

Пребарувањето на вашиот телефонски број и име на интернет може да спречи cyberstalker да создаде сметка на craigslist, блог или веб-страница врз основа на вас.

# 4. Прегледајте ги пораките, повиците и текстовите што бараат информации

Cyberstalkers честопати претставуваат претставници на банка, комунални агенти, претставници на компании за кредитни картички или добавувачи на мобилни телефони за да украдат лични податоци. Ако добиете сомнителна порака, игнорирајте го и директно јавете се на банка или компанија.

# 5. Чувајте го вашиот број за социјално осигурување

Не давајте никого на вашиот број за социјално осигурување, освен ако не сте потврдиле дека тие дефинитивно работат за компанијата. Никогаш не внесувајте го вашиот број за социјално осигурување на веб-страница, освен ако не е потврдена од страна на компанија или владина агенција.

# 6. Користете бесплатни регистарски бројачи за евиденција на сообраќај кон вашите блогови и веб страници

Користете статистички бројач, за да идентификувате кој посетил вашиот сајт или блог. Овие бројачи ја запишуваат IP адресата, градот, датум, држава, време и интернет-провајдер на корисници..

# 7. Следете го вашиот кредитен статус

Бизнис професионалци или оние кои се во очите на јавноста треба да го следат нивниот кредитен статус двапати годишно, особено ако е можно да се овозможи сајбер-стартување. Бесплатни копии на кредитен извештај се достапни еднаш годишно од кредитни бироа. Добивањето извештај од кредитно биро нема да го оштети вашиот кредитен рејтинг.

# 8. Ресетирање на лозинки по развод или раскинување

Контактирајте со вашата банка и компании со кредитни картички и нека им знаат дека вашиот поранешен или поранешен брачен другар не е дозволен пристап до вашите сметки. Дури и ако распадот е пријателски, бидете безбедни и заштити се себеси.

Ако сакате да бидете екстра внимателни, купете нов мобилен телефон и нови кредитни картички и направете ги овие промени што е можно побрзо.

# 9. Променете ги сите ваши сметки ако се сомневате дека се сајбер-одморалишта

Ажурирајте ги сите ваши сметки. Ако сте сигурни дека сте се сајбер-одржани, проверете ја вашата кредитна рејтинг и пронајдете нова банка. Овој чекор дефинитивно треба да се преземе ако забележите повеќе од две сомнителни појави за еден месец.

# 10. Професионално проверете го компјутерот

Откако ќе знаете дека сте cyberstalked, треба да претпоставиме дека вашиот компјутер е компромитиран. Земете вашиот компјутер и други уреди на професионалец и да ги провери за црви и шпионски софтвер.

# 11. Дејствува брзо за да се фати cyberstalker

Кога ќе знаете дека се наоѓате во cyberstalked дејствува брзо за да го одбраните вашиот идентитет и финансиска сигурност. Колку побрзо ќе дејствувате потешко ќе биде да ги малтретирате, што ќе ви направи помалку интересна цел.

# 12. Добијте многу емоционална поддршка

Да се ​​малтретираат може да биде емоционално оданочување и да предизвика значителни напади на анксиозност. Ако може, ангажира терапевт кој специјализира во демнат да се справи со последиците.

Cyberstalking е тежок криминал за полицијата да се спречи, така што ќе треба да направите обид да го вратите вашиот живот заедно. Но, запомнете: вашиот сајбер-спортист има само сила над вас, како што им дозволувате да имаат.

November 28, 2017