Back to Question Center
0

Semalt Expert: 4 начини да се заштити од вистинската закана од Ransomware

1 answers:

Ransomware криминалот влијае на сите од полициските оддели на онлајн казина до болниците. За да се справи со ова прашање, потребна е огромна инвестиција на капитал.

Конвенционалните сајбер крадци ги напуштаат своите стари пристапи за заработување на живеење, особено крадејќи ги акредитивите на банкарските сметки и броевите на кредитни картички во корист на Ransomware. Сојузот за сајбер-закана ги нагласува трошоците за враќање на податоците и дезинфицирање на компјутерите како главни штети предизвикани од овој вирус - mr3020 yota.

Рајан Џонсон, Експерт на Семалт Дигитални услуги, ги опишува чекорите што треба да ги донесете ако сте под закана од напад на Ransomware.

Кои се целите на Ransomware?

Ransomware има за цел оние компании кои секојдневно зависат од пристапот до критички важни информации и не можат да работат без него. Така, владините институции, болниците, авиокомпаниите, полициските оддели и банките треба да бидат најмногу загрижени за Ransomware.

Сепак, Ransomware нападите исто така се насочени кон поединечни корисници и подолу се некои препораки кои исто така може да се применат за вас.

1. Како што вели Големиот Шон, направете резервни копии на податоците

Најдобар пристап кон напаѓачите на засегнатите страни е да се осигура дека ќе ја минимизирате вашата ранливост кон овие закани. Како таква, вие треба да направите резервна копија на вашите податоци на дневна основа за да осигурате дека во случај вашите податоци да се шифрираат, нема да бидете принудени да платите за повторно да го пристапите. Можете да направите резервни копии на вашите податоци на сервиси за бекап на облак или на надворешни хард дискови. Сепак, нападите моментално наоѓаат канали преку кои, тие можат да пристапат до податоците. Важно е да се напомене дека резервниот систем во основа не го прави Ransomware напад помалку безболен, бидејќи може да потрае неколку дена за да ги обнови податоците, при што операциите на бизнисот може да бидат прекинати или оштетени.

2. Отфрли ги сомнителните врски и пораки

Основниот пристап за инфицирање на компјутерите со Ransomware е фишинг-напад, што подразбира спамирање на жртвата со е-пораки доминирани со малициозни прилози. На пример, најновите напади Ransomware насочени кон членови на Конгресот го принудија ИТ персоналот во Домот привремено да го блокира пристапот до сметките за е-пошта на Yahoo, кои напаѓачите ги користеа како канали за фишинг.

3. Патч и блок

Покрај инсталирањето на безбедносните системи, компаниите треба да усвојат и други безбедносни мерки како што се закрпирање на безбедносни празнини на софтверот за заштита на малициозни апликации од манипулирање со нив за да ги заразат компјутерите.

Други пристапи кои можат да бидат усвоени од мрежните администратори вклучуваат ограничување на системите дозвола за да се спречи да се обезбеди дека малициозен софтвер не е инсталиран на системот без познавање на администраторот. Непотребни услуги, исто така, може да се користат од страна на администраторите за да сегментираат пристапот до витални информации спротивно на допуштањето на повеќето информации за пристап до работна сила на еден сервер.

4. Инфицирани веќе? Исклучи

Прирачник за заложништво сугерира дека администраторите треба да ги одвојат инфицираните системи од организационата мрежа и да ги исклучат Wi-Fi и Bluetooth на машини за да ја минимизираат брзината на ширење на малициозен софтвер.

Потоа, засегнатите страни треба да идентификуваат што исфрлањето на Ransomware ги инфицирало нивните системи. Ако варијантата може да се идентификува, компаниите што се занимаваат со антивирус, како што е Kaspersky Lab, може да ви помогнат да ги отклучите датотеките.

November 28, 2017