Back to Question Center
0

Semalt експерт за хакерски напади - Како и зошто?

1 answers:

Како што повеќе луѓе се сврти кон користење на интернет, се појави заедничка закана - хакирањето.Првично, терминот се однесуваше на процесот на учење компјутерски системи и програмски јазици. Со текот на времето, терминот станал злобнашто значи укажување на способноста да се заобиколи компјутерска мрежа или системска сигурност.

Игор Гаманенко, еден од водечките експерти на Семалт ,длабоко ги разгледува причините и намените на хакерските напади.

Општо земено, веб-сајтот хакери ниво 5 видови на напади против мрежи и компјутери - download free software for logo designing. Тие вклучуваат:

1. Дистрибуирани Denial of Service (DDoS) напади

Тие се дизајнирани да ги компромитираат системите кои немаат соодветни безбедносни карактеристики исе фокусира на отворени порти, како и врски во мрежата. Нормално, нападите на DDoS бараат да го поткопаат системот со испраќање на повеќе барањакои предизвикуваат мрежа или систем да се сруши или да се затвори. И покрај тоа, повеќето системи ги издржуваат нападите и лесно се опоравуваат.

2. Тројанскиот коњ

Ова е софтвер преправен како важен бесплатен или shareware. Прикриен софтверчесто се инсталира свесно од вебмастерот кој не знае што софтверот всушност содржи.

Нормално, софтверот содржи функции кои ја отвораат задната врата на вашиот систем за да дозволатнеовластен пристап до вашиот систем секогаш кога го користите софтверот. Алтернативно, софтверот има активирач кој се исклучува од одреденипојави или по датум. Откако ќе се активира, софтверот го исклучува вашиот систем или мрежа. Spyware е помалку штетен софтвер кој енајчесто се користи за собирање на податоци кои подоцна се продаваат на маркетинг компании.

3. Вирус

Ова е најчеста закана webmasters средба средба. На најосновно ниво, тоа емалициозни програма која е способна да се реплицира себе. Примарниот фокус на вирусот е да го нападне и да го уништи системот на домаќинот..Заедничкипримери на малициозни програми вклучуваат Фродо, Каскада и Текила.

4. Веб-сајтови

Ова се тајни сајтови кои ги користат безбедносните слабости во одредени веб-технологиисо цел да се поттикне вашиот прелистувач да се вклучат во неовластени активности.

5. Црвот

Ова е само-копирање малициозен софтвер кој залог скапоцени ресурси во вашиот систем до тоасе преоптоварува и престанува да функционира. Црвите се дизајнирани за специфични типови на компјутери кои ги прават неефикасни против некои системи.

Значи, зошто веб-сајтовите хакери се вклучат во овие злонамерни активности?

1. За да пристапите и да го користите вашиот систем како Интернет релеј разговор за нелегални активностихакерите често се вклучени во нелегални активности, тие треба да ги кријат своите операции. За да го направат тоа, тие преземаат сервери за складирање на недозволена содржинаили за комуникација.

2. За крадење информации.

3. За забава и забава.

4. За одмазда-технолошки такт персонал отпуштен од компанија или огорчен бизнис, ривали семногу веројатно ќе го расипе вашиот систем во напад од одмазда.

5. За публицитет - некои хакери сакаат публицитет и ќе направат нешто за да бидат забележани.

6. За да експериментираат или да го тестираат системот - во некои случаи, веб-администраторите бараат ИКТ експертида ги истражат нивните системи со цел да ги идентификуваат своите слабости во обид да помогнат во подобрување на безбедноста.

7. Поради нарушување познато како Аспергеров синдром. Луѓето кои страдаат од оваа состојбасе асоцијални, но се опремени со способност да се фокусираат на проблем за многу долг период.

8. Од љубопитност..

9. За да проверите што прават колегите, сопружниците, бизнис ривалите или членовите на семејството.

10. За да се стекнете со правата на фали.

11. Како интелектуален предизвик.

12. За финансиска добивка - иако повеќето веб-сајтови хакери не го прават тоа за пари, некои сајберкриминалците го прават својот живот со ангажирање во измама со кредитни картички.

Луѓе на ризик од малициозни напади

  • Интернет компании за безбедност - овие фирми имаат најдобра безбедност што ги правиатрактивна цел за хакери.
  • Веб-страниците на политичките партии и мултинационалните корпорации се од висок профилобично неодолива цел за хакери кои сакаат да добијат фали права.
  • Секој кој има веб-сајтови, иако е-трговија, најчесто е наменет од сајбер криминалци,хакерите не им пречат на секој ранлив систем.

Како безбедноста на веб-страницата е компромитирана

Веб-сајтови хакирање може да биде многу фасцинантен. Евидентно е дека компромитираните бизнисиимаше индикации за хакерство, но не мислеше дека инфекцијата ќе се прошири на нивните веб-страници. Пристап до контрола на вашиот бизнис значиголема работа. За пристап до контрола, хакер прави серија на обиди за вашето корисничко име и лозинка. Вашите ингеренции може да се пренесатод еден опсег до други преку правилно следење на хакер.

Друг начин на пробивање е преку слабостите на софтверот. Тоа не емора да биде вашиот инсталиран софтвер, но исто така и вашите прелистувачи. Хакер може да добие пристап до вашите ингеренции со преземање контрола на вашиот прелистувач.

Како сопственик на веб страната, треба да работите на тоа како да ја заштитите вашата веб-страница од постоењепробиени. Нагласувајќи како посетителите пристапуваат до вашиот бизнис веб-сајт е еден аспект што може да ви помогне да го заштитите вашиот сајт. Осигурајте се дека несе прикажуваат ингеренциите. Направете го вашиот сајт корисни за да го набљудувате безбедноста на вашиот веб-сајт.

November 28, 2017