Back to Question Center
0

Семалт експерт уверува дека треба да научите за онлајн измами и измамите - Еве зошто

1 answers:

Онлајн измама често се нарекува "интернет измама" или "измама". Овој тип на измамасе појавува во повеќе форми, како што се е-пошта спам. Казната за користење или правење фалсификувани поштенски пратки е десет до дваесет години затворво Соединетите Американски Држави. На scammers често се преправаат дека се претставници на добротворни организации и бараат вашата помош за жртвите наприродни катастрофи, терористички напади, регионални конфликти или епидемии. Ако сте жртва на онлајн измама, важно е да поднесетеизвештајот до австралиската онлајн мрежа за известување за компјутерски криминал (ACORN) што е можно порано. Извештаите направени на оваа мрежа се насочени кон полицијатаили разузнавачки агенции за можни истраги.

Џејсон Адлер, менаџер за успех на клиентите Семалт ,се фокусира на видовите онлајн измами со цел да ви помогне да се заштитите од нападите.

Најчестите видови на онлајн измами се интернет банкарство измама, измами, кражба на идентитет,и измама на шопинг и аукција.

Измами за интернет банкарство

Тоа е дефинирано како употреба на потенцијално нелегални средства за добивање средства, личниинформации, имот или пари од приватна институција или хакер. Најчестите видови интернет измама се регрутирање на муља ифишинг. Хакерите често ги користат вашите чувствителни информации како лозинка или корисничко име за да пристапат до вашите податоци. Тие можат да добијат такви информации одвашите таблети, мобилни уреди или лаптопи со испраќање малициозен софтвер и вируси.

Овие денови, многу луѓе ги користат своите мобилни телефони и паметни телефони за пристап до нивната банкасметки. Криминалците знаат дека им е тешко да им пристапат на вашите информации. Значи, тие испраќаат лажни пораки или бараат да кликнете на специфичнилинкови, откривајќи доверливи информации. Не треба да одговарате на непознати пораки. Исто така е важно да не кликнете на непознати врскии игнорирајте ги луѓето кои постојано испраќаат додатоци.

Фишинг, од друга страна, е обид да се добијат чувствителни информации како што секорисничко име, лозинка, PayPal ID и детали за кредитна картичка, со маскирање како доверливи субјекти во електронска комуникација.

Специјализирани филтри за спам помогне да се намали бројот на фишинг-пораки кои ќе го достигнат вашиотпојдовни кутии. Можете исто така да инсталирате антивирусен или анти-малициозен софтвер за да ги зачувате вашите податоци. АФП сугерира дека нема да одговоритеспем-пораки и ги избришете што е можно порано. Ако има некои прилози, никогаш не треба да ги отворате тие додатоци како што може да ги содржинесакани програми или вируси.

Измама на шопинг и аукција

Хакери често ја користат најновата технологија за да постават лажни веб-сајтови за малопродажба кои изгледааткако познати онлајн малопродажни продавници. Тие користат софистицирани распореди и дизајни за привлекување на повеќе и повеќе луѓе. Важно е да невнесете ги вашите лични податоци, податоци за кредитна картичка или PayPal ID на таквите веб-страници. Сите онлајн аукција сајтови имаат строги правила и прописи.Scammers не може да ве нападне преку овие веб-сајтови, и тие знаат како да се справи со луѓето надвор од аукциските сајтови. Може да се консултирате соАвстралиската Комисија за конкуренција и потрошувачи за да ги минимизира ризиците од онлајн измами. Кога користите аукција веб-сајтови како eBay, тие ќене прашувај ништо за вашата кредитна картичка или PayPal.

Општи совети

Ако добивате сомнителни пораки, најдобриот и најлесен начин е да ги избришетенив што е можно порано. Исто така е важно да не кликнете на прилозите испратени преку овие пораки Source .

November 28, 2017