Back to Question Center
0

Семалт Експерт уверува дека треба да го интегрирате Google's AMP во маркетинг стратегијата - Еве зошто

1 answers:

Забрзани мобилни страници (AMP) е проект со отворен код на Google кој предвидува креирање на содржина оптимизирана за мобилни уреди. Издавачите се главните корисници на овој проект, бидејќи во основа има за цел да ја зголеми брзината на вчитување на сајтови на мобилни уреди. Тоа е универзална вистина дека брзината на вчитување е составен ранг-фактор за пребарувачите, а во моментов е неизбежна загриженост во онлајн-маркетингот.

Иван Коновалов, менаџер за успех на клиентите на Semalt , објаснува како Google's AMP влијае на онлајн-маркетинг.

Веб-страница која е AMP-от има две главни придобивки за SEO - mobili on line.

Прво, AMP директно влијае на еден од највисоките рангирачки фактори што ги користи Google: мобилна оптимизирана содржина. Всушност, постојат шпекулации дека AMP може да еволуира во ранг-фактор, но тоа допрва треба да се види.

Игнорирањето на мобилниот е смртоносен потег денес, бидејќи поголемиот дел од посетителите на вашиот веб-сајт користат мобилни уреди повеќе отколку што користат десктоп компјутерите. Но, може да тврдите дека AMP не е единствениот начин да се оптимизира содржината на мобилни уреди. Сепак, запомнете дека не користењето на AMP дава вашите конкуренти кои користат AMP нога.

Второ, страницата добива "Брз" етикета ознака на страницата за резултати од пребарување (SERP). Кога читателот врши пребарување на нешто, Google повлекува рингишпил кон врвот на SERP. Оваа рингишпил содржи содржина од сајтови што овозможуваат AMP. Читателот потоа може лесно да кликнете на некој од статиите.

Ова преведува во зголемени прегледи на страници, поголеми рекламирање ставови и споделување, и во крајна линија го подобрува односот на читателот / издавачот. Зголемениот приказ од вртелешка ги има следните ефекти врз онлајн-маркетингот:

  • Повисоки стапки на кликање:

Содржината што е прикажана во рингишписот има многу поголема видливост и веројатност на читателот да кликне на веб-страницата. Ова значи дека половина од битката за добивање на посетители на вашата страница е веќе освоена.

  • Зголемен авторитет на брендот:

Читателите се импресионирани од содржината вклучена во рингишпилот, бидејќи сметаат дека тоа е со висок квалитет (зошто инаку Google ќе го стави на врвот на нивната страница во секој случај?)

Повисоките стапки на кликање и зголеменото овластување на брендот резултираат со повисока стапка на рекламирање преку кликање. Бидејќи веб-страницата со овозможена AMP има повеќе ставови и се појавува поверодостојно од страниците што не се AMP, читателите најверојатно ќе кликнат на рекламите.

  • Подобрено корисничко искуство:

Корисничкото искуство има значително влијание врз успехот или неуспехот на онлајн маркетинг настојуваат. Луѓето кои сурфаат на интернет користејќи ги своите мобилни уреди, не им се допаѓа сајтовите што вчитуваат бавно или ги јадат своите податоци. Истражувањата покажаа дека повеќето посетители нема да чекаат повеќе од неколку секунди за да се вчита веб-страницата.

AMP го намалува времето за вчитување на помалку од половина секунда, што е четири пати побрзо од брзината на вчитување на веб-страницата која не е AMP. Таа, исто така им овозможува на корисниците да ја прикажуваат содржината без да ја посетат страницата (низ карусел). Корисникот само го посетува вистинското место ако сака / а сака што е прикажано во рингишпил. Ова му овозможува на корисникот да зачува мобилни податоци и траење на батеријата.

Се разбира, AMP не е без некои негативни ефекти на онлајн маркетинг. Не работи за сајтови кои не се издаватели. Исто така, потребен е CMS кој поддржува AMP, што може да значи зголемен буџет. И на крај, моментално нема форми во AMP содржина, што значи дека не можете да генерирате води преку претплати. Овој проблем може да се реши со надградба која им овозможува на издавачите да користат форми во нивната оптимизирана AMP содржина, нешто на кое може да работи Google.

AMP е доста чувствително влијание врз онлајн-маркетинг денес и се чини дека да се добие влечење од секоја зора. Поумно е да размислите како да го интегрирате во вашата стратегија, наместо да жалам подоцна за тоа да не го користите додека сите ваши конкуренти не.

November 27, 2017