Back to Question Center
0

Semalt Експерт: Сакате да падне жртва на Cyber ​​измамници? - Никогаш не сум прочитал овој член!

1 answers:

Со текот на времето, Интернетот ни го олесни животот. Сè е сегадостапни на интернет, и ние не можеме да се запрат од пристап до голем број на производи и услуги. Во исто време, тоа е точно декабројот на онлајн измами и измамнички активности се зголеми.

Рос Барбер, менаџер за успех на купувачи на Семалт ,забележа дека во такви околности, можеби нема да можете да останете безбедни на интернет, без да ги имате предвид следниве работи:

Кражба на идентитет

Кражба на идентитет исто така се нарекува "Идентитетна измама". Тоа е криминал во којхакер се обидува да ги добие вашите лични податоци користејќи веб-сајтови на социјалните мрежи или пораки. Тој може да пристапи до вашиот број за социјално осигурување, кредитдетали за картичката и бројот на возачката дозвола - logiciel fiche de paie prix. Откако тој или таа ќе ги добие вашите информации, може да се искористи за купување нешто незаконски, а вие бимора да ги платите парите од вашиот сопствен џеб. Тоа е причината зошто мора да се спречи од такви кражби и не треба да ги споделите вашите чувствителниинформации со никого на Интернет. Можно е да се идентификуваат хакери или scammers ако не одговорите на непознати пораки, телефонски повициили пораки. Исто така е важно да не ги споделувате вашите банкарски податоци со некое непознато лице..

измама со однапред плаќање

Аванс плаќање измама е еден од најчестите видови на измами. Тоа обичновклучува обештетување на жртвите на голем дел од голема сума пари, во замена за мало однапред плаќање. Луѓето лесно се заглавуваатхакери, бидејќи сакаат да заработат нешто за кратко време. Ако направите исплата, постојат шанси дека хакерот ќе исчезне со вашиотпари, и никогаш нема да добиете одговор од нив. Оваа измама обично започнува со хакер контактирање на лице преку е-пошта, социјални медиумивеб-страница или WhatsApp. Ако некој ве замоли да плати однапред, никогаш не треба да бидете заробени од такви трикови, бидејќи тој или таа мора да биде хакер.Реномирани компании и продавачи никогаш не ги прашуваат нивните клиенти да платат нешто однапред.

измама со кредитни картички

Луѓето во САД и Канада се жртви на кредитна картичкаизмамите. Овој тип измама обично вклучува платежна картичка како што се дебитна картичка или кредитна картичка како извор на трансакцијата. Хакери може да побараатможете да ги споделите податоците за вашата кредитна картичка преку е-пошта или линкови до веб-страници. Важно е да ги чувате вашите информации безбедно и да не ги споделуватесо трета страна на интернет. Иако инцидентите на измами со кредитни картички се ограничени само на неколку проценти, ова може да резултира со огроменфинансиската загуба како погрешна трансакција не може да се врати. Во последниве неколку месеци, повеќе од дваесет проценти Американци изгубиле големаизнос поради измами со кредитни картички. Луѓето во Обединетото Кралство изгубиле повеќе од 500 милиони долари претходната година поради овој тип на измама.

Ако сте ја изгубиле картичката или дека е украдена, мора да се консултирате со вашата близинафилијала на банка за да се заклучи. Постојат шанси дека хакерите ќе ја искористат вашата кредитна картичка за да извршат нешто необично.

November 28, 2017