Back to Question Center
0

Семалт експерт: Попис на веб-сајтот Hack Attack и неговите импликации

1 answers:

Извештаите покажуваат дека странските хакери стојат зад паѓањето на пописот во Австралија. НаАвстралиското биро за статистика презеде иницијатива за затворање на системот за одржување на интегритетот на податоците. За понатамошни истраги,Бирото тврди дека онлајн формуларот за попис бил жртва на четири дистрибуирани DDoS напади, секоја од специфична природа и различна тежина.

Ник Чайковски, Виш менаџер за успех на клиентите Семалт ,објаснува зошто се случуваат вакви работи - torched vape mod kits.

DDoS напади

Нападот се обидува да направи некоја локација да биде недостапна за корисниците со поплавување со повеќебарања отколку што може да се справи. Барањата на веб-страниците за информации минуваат низ сервер кој го одобрува и му овозможува на поединецот да ја прегледа страницата.Сепак, може да се справи само со одреден број на барања. Преоптоварување може да доведе до комплетен неуспех на паѓање на серверот, правејќи ја страницатамоментално недостапен. DDoS нападите се потпираат на неколку уреди што се шират низ целиот свет, па оттука и името "дистрибуирано". Групите намеѓусебно поврзани уреди се познати како "botnets", секој заразен со малициозен софтвер, што им овозможува на хакерите да влезат во некој сајт користејќи далечински пристап.

Причини за употреба на DDoS

Хакери можат да користат DDoS напади поради различни причини. Меѓу нив се:

  • Hacktivism. Hacktivists ги користат таквите напади на протести против одредени активности од страна на целта..
  • Изнудување. За сајбер криминалците се знае дека го користат овој метод за да се стекнат со париразмена за запирање на тековните напади
  • Бизнис натпревар. DDoS не може да биде легитимна деловна практика, но тоа епонекогаш се користи за да се урне или да се одложи работата на веб-страницата на конкурентот.
  • Script Kiddies. Некои онлајн корисници користат претходно направени скрипти за вандализација на онлајнактивности на други, како што се гејмери ​​

Што би направиле хакерите од пописот DDoS?

Пред сè, ние треба да разбереме дека хакерите мора да знаат дека е можнослабостите на местото на попис. Веројатно поради густ сообраќај што се должи. Како резултат на тоа, сајтот се повеќе станувацел за странските хакери да покажат како системот на австралиската влада е склон да нападне. Тоа исто така може да биде одговор на зголеменотојавни коментари за нивната безбедност и загриженоста за приватноста. Енди Хуррен, исто така, ги имаше истите чувства, верувајќи дека направената поента енеуспех да се заштити националниот онлајн систем од висок профил. Меѓутоа, причините за мотивирање на нападите се помалку веројатно да бидат пари или податоци, сепак.Други можни причини се незадоволни во странство хакери кои не се согласуваат со системот или некој кој сакаше да ги покаже своите хакерски вештини.

Дали податоците се безбедни?

Напад DDoS главно ги фокусира своите обиди за кршење на страницата. Не е целтаподатоците содржани на сајтот. Сепак, некои напаѓачи може да го користат DDoS нападот за да дејствуваат како пренасочување, од кое потоа може да се извлечаткориснички податоци од мрежата, како што е случајот со TalkTalk телеком фирмата.

Идни размислувања

АБС цврсто верува дека главната причина за несреќата на местото на попис е DDoS напад.Не може да има повеќе причини, но бидејќи АБС има повеќе информации и би знаел што треба да бара при утврдување на изворот и опсеготод штетата. Г. Hurren, кој е експерт за сајбер-безбедност, објасни дека разговорите помеѓу австралиската Дирекција за сигнали и релевантнизаинтересираните страни веќе се формираат. Може да биде лесно да се пронајде изворот на нападот, но сложеноста на нападот може да го направиПрст покажувајќи им многу тешко за нив.

November 28, 2017