Back to Question Center
0

Семалт Експерт: Како да престанеме со упатување спам што се појавува во Google Analytics

1 answers:

Осигурување дека еден има оптимизиран Google Analytics е единствениот начин да бидете сигурни декамаркетинг кампања која се користи од страна на бизнис или поединец е ефикасна и дека веб-страницата работи како што се очекуваше. Сепак, во процесотза оптимизирање на Google Analytics, постојат одредени аспекти сигурно да влијаат на работата на аналитиката. Рефералите за спам се најмногу одвратнипазарот - cross back bar stool black.

Игор Гаманенко, на Семалт Менаџер за успех на купувачи, би сакал да го фокусирате вашето внимание што упатува на спам техничкисе појавува во две форми: спам веб-роботи, и духот референца сообраќај:

  • Спам веб-роботи. Повеќето се автоматски процеси кои индексираат веб-страница на ист начиншто го прави Гугл. Некои како Googlebot го прават нивното присуство познато и на тој начин се исклучени од извештаите за аналитика. Други кои не резултираат состапка на отскокнување од 100%
  • Референци на духови. Овие испраќаат лажни HTTP барања кои имаат потенцијал дасоздади спам реферали. Тие се комбинираат со легитимниот сообраќај, но не доаѓаат да ја посетат веб страната, туку се бројат во финалниот извештај.

Причини да се создаде спам референции

Луѓето можат да креираат спам реферали на веб-сајт од неколку причини. Тоа може да биде намерноили ненамерно. Една од причините зошто спам реферали се појави на веб-страница се должи на мрзливи програмирање. Некои програмери не успеваат да завршаткодот за бот, до тој степен што не успеваат да се идентификуваат правилно. Другите програмери не сакаат да ги имаат своите автоматски ботовиблокиран од протоколите што ги поставува Google..Затоа, маскирајќи се себеси како легитимен веб-сообраќај, тие ќе стигнат до местото безмешање. Други злобна програмери се одлучат да користат спам реферали за да дојдат до љубопитноста на корисниците и да инсталираат малициозен софтвер на нивните компјутери.Бидејќи овие линкови изгледаат вистински за корисниците, тие не наоѓаат причина да се сомневаат во нив.

Зошто се лоши?

Во најголем дел, реферали за спам се мешаат со податоците што ги користи Google Analytics,со што се презентирани искривени извештаи. Нивното присуство значи насочување време за филтрирање на сесиите на спам, кои продавачите би можеле поинаку да ги потрошатправи други продуктивни цели на сајтот. Без да знаете дека некоја веб-страница е навистина засолниште за реферали за спам, може да заврши лошоизбори кои можат да влијаат на SEO оптимизација и рангирање.

Заштита од спам реферали

Кога некој идентификува можен проблем кој произлегува од начинот на кој Google Analytics произведувасвоите извештаи, тие можат да се обидат да го филтрираат од статистиката. Сепак, ова не е гаранција дека овие домени нема да се повторат.

Тоа е изненадувачки лесно да се направи, ако тие се фокусираат на отстранување на несаканитеавтоматски сообраќај. Проблемите кои влијаат на веб-страницата, кога станува збор за спам реферали, лежи во датотеката .htaccess. Многу блогери сугерираатдека поединците можат да манипулираат со датотеката за да се ослободат од несаканиот сообраќај. Сепак, тоа е многу техничка датотека и содржи многумногу поставувања на домен и пренасочувања. Затоа, едноставната грешка без јасност на она што треба да се направи, може да има штетни последицивлијанија на веб-страница. Мудро е искусни развивачи да управуваат со датотеката безбедно.

. Htaccess датотеката може да ги блокира сите роботи и да ја исчисти нивната историја од страницата.Сепак, упатствата на духовите може да бараат повеќе напор. Напредниот сегмент во Google Analytics доаѓа во корист тука, кога се обидува да се оттргненајлошото од овие реферали.

November 28, 2017