Back to Question Center
0

Malware и начини за да се избегне - Семалт ќе ви покаже неколку трикови

1 answers:

Јулија Вагнева, Селталт Виш менаџер за успех на купувачи, ќе ги отвори очите кон некои трикови што треба да се извршат додека се нападнати од малициозен софтвер.

Речиси сите од нас се занимаваа со компјутерски вируси и малициозен софтвер во одреден дел од нашиот живот. Дали сум во право? Не е забавно да има вируси; Наместо тоа, треба да бидете загрижени за безбедноста и сигурноста на интернет. Кога вашиот компјутер почнува да се забавува, тоа е време кога треба да се избегне малициозен софтвер и да преземете тешки мерки.

Користете слоевит заштита во сите точки

Првото нешто што треба да направите е да користите слоевит заштита во секоја точка. Ова ќе го одржува вашиот систем безбеден од веб-базирани напади, онлајн слабости, мутирачки вируси и преземања од диск. За максимална заштита, треба да го активирате софтверот за заштита од мрежа и да го скенирате уредот еднаш или двапати неделно. Може да пробате и системи за превенција на упад, заштитен ѕид, инсајт, SONAR и антивирус за вашата онлајн безбедност. Symantec Security Response вели дека треба да го задржиме софтверот и оперативните системи на современ начин.

Намалување на површината на нападот

Важно е намалувањето на површината за напади во голема мера. Треба да ги деинсталирате апликациите што не ги користите. Дозволете ми да ви кажам дека високо-ризичните или чувствителните крајни точки можат да предизвикаат максимална штета на вашиот систем. Затоа треба да го скенирате уредот еднаш во еден ден и да се држите настрана од инсталирање непознат и несакан софтвер.

Подобрување на стандардните поставувања на Symantec Endpoint Protection

Подобрување на вашите поставувања за заштита на крајната точка на Symantec е важно..Дури и неколку поставувања може да доведат до револуции во вашата онлајн заштита. Треба да ги задржите поставките според вашите барања и да ја осигурате вашата приватност, така што хакерите не ве измамат.

Чувајте ги ажурираните приклучоци за прелистувачот

Повеќето од напаѓачите ги оценуваат вашите прелистувачи и потоа се обидуваат да ги инфицираат вашите системи. Затоа е важно да ги задржите подесувањата на вашиот прелистувач и додатоците ажурирани. Никогаш не треба да користите Internet Explorer, Acrobat, Flash и Abode Photoshop без да го скенирате вашиот компјутер или мобилен уред. Многу вируси и малициозен софтвер влегуваат во вашиот систем преку Internet Explorer. Затоа, подобро е да се држите подалеку од овој прелистувач и да се обидете Google Chrome или друг прелистувач по ваш избор.

Блокирај P2P употреба

Еден од најлесните и најбрзи начини хакерите користат да дистрибуираат малициозен софтвер е преку мрежи од peer-to-peer (P2P). Секогаш треба да ја блокирате употребата на P2P. За ова, можете да креирате и да ги спроведете не-P2P политиките како што е употребата на вашиот компјутер треба да биде ограничено, така што ниеден аутсајдери не може да пристапат до вашиот уред. На овој начин, може да се осигурате дека вашиот компјутер е спасен од малициозен софтвер и вируси во голема мера.

Исклучување на AutoRun

Можете да го запрете доаѓањето на вируси и малициозен софтвер со вртење на AutoRun. Додека преземате нешто, секогаш треба да го исклучите, така што непотребните ставки не се инсталираат на вашиот компјутерски уред.

Осигурајте се дека се применуваат сите заштитени ОС

Последно, но не и најмалку важно, треба да бидете сигурни дека секој ОС лепенка е правилно применет. Компании како Епл, Мајкрософт и Гугл ги издаваат услужните пакети, безбедносните закрпи и хард-адреси за нивните глобални корисници секој месец. Нивните производи ни помагаат да ги исправиме дефектите во нашите оперативни системи. Можете да добиете било кој од овие производи и да го инсталирате на вашиот компјутер за максимална безбедност и заштита на интернет. Без разлика дали користите Mac OS X, Windows или друг оперативен систем, секогаш треба да ги ажурирате вашите прелистувачи и програми еднаш или двапати месечно Source .

November 28, 2017