Back to Question Center
0

Google AdWords vs. SEO: Што е подобро?

1 answers:

Одговорот во голема мера зависи од природата на вашиот бизнис. Пред да анализираме кој маркетинг канал е подобар за возната вредност и сообраќајот за нечиј бизнис - оптимизација или Google AdWords, ајде прво да ги дефинираме следниве термини. Ова ќе ви помогне да добиете подобро разбирање кој пристап ќе функционира најдобро за вашиот маркетинг.

google adwords vs seo

Која е разликата помеѓу Google AdWords и SEO?

  • Search engine optimization е методологија на стратегии и тактики кои се користат за зголемување на бројот на посетители на веб-страница. SEO прави употреба на техники кои се наменети да tweak на Google алгоритам, така што ресурс на една личност ќе имаат висок пласман на пребарувачот. Овие методи вклучуваат користење на вредни клучни зборови, поврзување на содржини со доверливи веб-страници или други поврзани сајтови, како и користење на релевантни мета-описи.
  • Google AdWords, од своја страна, користи платени реклами. На овој начин, сопствениците на веб-страниците мора да платат пребарувач (без разлика дали е Google, Yahoo или Bing) за да го стават својот ресурс на врвот на резултатите од пребарувањето на Google. Треба исто така да се напомене дека сопственикот на сајтот мора да плати секогаш кога корисникот ќе кликне на неговата реклама.

Споредете Google AdWords и оптимизација

Цена

Ќе започнеме со споредба на цените. Одлична работа за SEO е тоа што може да биде првично бесплатно, бидејќи нема потреба да се плати за повеќето програми кои ви помагаат со оптимизација техники. Единственото нешто што треба да направите е да знаете кои SEO методологии работат најдобро за вашиот ресурс и да ги применуваат.

Сепак, штом вашиот бизнис се развива, можеби ќе треба да се одлучите за професионални сервиси за оптимизација, како што е Semalt, за понатамошно зајакнување на вашите веб страни за да можете да останете во игра и да ја победите конкуренцијата. Компаниите кои се специјализирани за областа оптимизација и имаат увид од тоа што работеле во истата сфера со години може да му дадат на вашиот бизнис внимание и напори што му се потребни.

Google AdWords има тип на плата за клик. Со оваа шема, тој ќе има одреден буџет кој ќе го плати секогаш кога корисникот ќе кликне на рекламата. Така, колку повеќе корисници може да добиете, толку повеќе ќе мора да платите. Иако на почетокот може да ви изгледа малку поскапо, тоа не е ако го споредите со рекламите за печатење и списание.

Број гледачи и водичи

Кога гледате на враќање на инвестицијата, треба да го разгледате можниот број на води Google AdWords и оптимизација може да. Двата методи можат да обезбедат извонреден број гледачи. Предноста на AdWords, во овој случај, е тоа што може да добие повеќе води во краток период. Меѓутоа, ако се придржуваме до долг рок, ќе видите дека луѓето ќе стават повеќе кон органски резултати од пребарувањето. Едноставното објаснување на фактот е дека органското пребарување е она што корисниците го бараат. За да го сумираме, AdWords веднаш ќе ви даде води или гледачи, но не е толку одржлив како оптимизација која може да ви донесе повеќе гледачи во текот на акумулираниот период.

adwords vs seo

Брзина

За брзина, AdWords би бил подобар избор. За оптимизација ќе биде потребно извесно време за корисниците да ја видат својата веб-страница преку органски резултати од пребарувањето. За AdWords, сепак, можете да добивате води речиси веднаш, бидејќи Google AdWords може да се насочи кон вашата избрана демографија. SEO не е насочена кон демографијата. Што оптимизација може да направите е да бидете сигурни дека вашата веб-страница е релевантен и вашата посакувана целна публика ќе го најдете.

Што треба да изберам: Google AdWords или SEO?

Сега кога ги знаете придобивките од секој маркетинг канал, ќе ви биде полесно да одредите кој е подобар за вашиот бизнис. Ако се стремиме брзо да генерира води, тогаш AdWords ќе биде совршен избор за вас. Меѓутоа, ако сакате вашиот бизнис да има стабилен раст, тогаш мора да инвестирате во вработување оптимизација техники. Забелешка, имајќи ги и двете маркетинг канали може да се покаже како корисен, се додека ги поставите вашите клучни показатели за успех и продолжи да се мери успехот на секој маркетинг канал Source .

December 22, 2017