Back to Question Center
0

Кои типови на негативни оптимизација се таму?

1 answers:

Пред да започне delving во тоа како негативни оптимизација работи, ајде да се дефинира што негативно SEO точно е.

negative seo

Природата на негативни оптимизација

Едноставно кажано, негативното SEO е збир на прикриени активности насочени кон намалување на рангирањето во резултатите од пребарувањето. Овој злонамерен обид преземен против вашата веб-страница е обично off-страница, што значи неприродна врска на вашата страница или репостирање на содржината на вашиот сајт.

Иако негативното оптимизација не е честа причина за ненадејни рангирања, подобро е да знаете како да дефинирате дали некој намерно ја повредува вашата ранг-листа.

Негативни Оф-страница оптимизација

Негативни оф-страница оптимизација се однесува на оптимизација дека цели вашата веб-страница, без внатрешно мешање со него. Еве листа на најчестите форми негативни оф-страница оптимизација зема:

Линк Фарми

Има мала шанса дека неколку spammy линкови ќе му наштети на вашиот рангирање на сајтот. Меѓутоа, кога станува збор за поврзување на фармите, тогаш веројатноста за напад е многу зголемена.

Како правило, повеќето од тие хакерски линкови го користат истиот сидро текст. Овие појавување на сидра може да не се поврзани со веб-страницата под напад или да вклучат клучен збор за таргетирање за да направат профилот на врската на ресурсот да изгледа како сопственикот да го манипулира.

За да спречите таков напад, редовно проверувајте го растот на профилот на линкот.

SEO SpyGlass алатка може да ви помогне со тоа, бидејќи тоа ви дава напредок графики за двете:

  • Бројот на референтни домени;
  • Бројот на линкови во вашиот профил.

Невообичаен скок во било кој од овие два случаи е доволна причина да се погледне во врските што неодамна сте ги стекнале.

Содржина стружење

Друг начин на кој конкурентите можат да го уништат рангирањето е со скенирање и копирање на вашата содржина на други веб-сајтови. Ова функционира на следниов начин: кога пребарувачот наоѓа идентична содржина на повеќе веб-страници, таа избира само една верзија за ранг. Иако пребарувачите брзо ја идентификуваат оригиналната верзија, секогаш има простор за исклучоци.

Ако сакате да бидете сигурни дека вашата содржина не е удвоена од други сајтови, тогаш подобро е да ја проверите на редовна основа со алатката Copyscape која совршено ги одредува случаите на дуплирање на содржини. Во случај да најдете излиени копии од вашата содржина, контактирајте го вебмастерот и замолете го да го отстрани делото.

Негативни On-страница оптимизација

Негативни на-страница оптимизација за напади вклучуваат хакерство во вашиот веб-сајт и менување на работите околу. Постојат начини да се имплементираат од off-страница оптимизација за напади. Главната оптимизација закани хакерски напад може да претставуваат вклучуваат:

Модификација на содржината

Следната тактика е тешко да се забележи. Обично, хакерот додава спам-содржина на некоја локација. Бидејќи овие врски често се скриени, нема да ги видите, освен ако не го испитате кодот.

Една од можните негативни сценарио за оптимизација е кога напаѓачот ги модифицира вашите страници, ги пренасочува кон своите веб-страници. Некои сопственици на сајтови го користат овој метод за да го зголемат PageRank на сопствениот сайт или да ги пренасочат корисниците на нивната страница кога се обидуваат да пристапат до твоето. Ако пребарувачите дознаат за пренасочувањето пред да направите, тие најверојатно ќе го казнат вашиот ресурс за пренасочување кон малициозен веб-сајт. Редовната ревизија на место со решение како WebSite Auditor е најдобра опција за откривање на овие напади.

black hat seo

Добивање на страницата деиндекс

Може да бидете изненадени, но малку промени во таква датотека како роботи. txt може да ги расипат целата оптимизација за маркетинг стратегија. Правилото за забраните е сè што е потребно за да му кажете на пребарувачот целосно да го игнорирате ресурсот. Тажно но вистинито.

За среќа, има нешто што можете да направите за да спречите таква практика. Редовните проверки за рангирање ќе ви помогнат да бидете први што ќе знаете дали вашиот ресурс ќе се деиндексува. Ранг Тракер е одлична алатка за аплицирање за да закажете автоматски проверки. Во моментот кога вашиот сајт одеднаш се намалува од резултатите на Google, ќе видите Забележан пад во колоната Разлика. Толку едноставно Source .

December 22, 2017