Back to Question Center
0

Кои се најодредените моменти на веб оптимизација?

1 answers:

Интернетот секогаш расте и се развива сфера. Секој ден луѓето поставуваат тони различни квалитетни информации во пребарувачите. За да се разбере која содржина може да биде од корист за корисниците и да се разликува од спам, големите пребарувачи како Google треба редовно да ги подобрат и ажурираат своите алгоритми. Со тоа, тие им даваат можност на сопствениците на веб страници и на просечните корисници да имаат корист од квалитетни податоци. Покрај тоа, регуларните алгоритамски ажурирања овозможуваат пребарувачите да ги казнат спамерите и специјалистите за оптимизација на црно-шап. Значи, за да останете на TOP на оптимизација за играта, треба да бидете свесни за сите новини во веб оптимизација на индустрија и да направите соодветни подобрувања на вашиот сајт. Во оваа статија, ние ќе разговараме за три дефинирање на моменти кои го промениле природата на оптимизација и направи SEO експерти ги менуваат своите методи на веб-страница за оптимизација.

web search engine optimization

Драстични промени во веб оптимизација

Вреди да се каже дека во текот на последната деценија надградби на алгоритам на Google драстично ги променија правилата на пребарувачот оптимизација. Додека некои онлајн трговци паднаа на падот на нивните рангови по надградбите на Google, други далекусежни веб-сопственици ја искористија оваа можност за да ги подобрат своите позиции на SERP. Денес ние ќе зборуваме за три најмоќни алгоритамски ажурирања кои го сменија денешниот SEO.

  • Првото ажурирање на Google во Флорида

Првата една ажурирање на Google се случи во ноември 2003 година. Познато е како ажурирање на Google Флорида. Ова ажурирање беше најголемата промена во ранг-листата на Google во тие времиња. Примарната цел на ажурирањето на Флорида беше да се погоди експерти за црно-шап оптимизација кои се обидуваа да манипулираат со рангирање. Тој беше дизајниран за да избегне како техника на црно-шап оптимизација како клучен кутии. Терминот "полнење на клучни зборови" се појави уште од раните денови на развој на оптимизација на пребарувачи. Тоа е сенка техника која им овозможува на веб-администраторите да манипулираат со рангирање на пребарувања. Тоа е процес на внесување на одредени клучни зборови или множество на клучни фрази во содржина. Како правило, овие зборови за пребарување немаат значење за содржината и специјално дизајнирани за ботови за пребарување, но не и за просечните корисници. Овие фрази може да се повторуваат низ текстот толку често што звучи неприродно. Значи, за да го подобриме корисничкото искуство со пребарувачкиот систем, Google одлучи да ги казни веб-сајтовите каде се почитуваат клучни зборови. По оваа иновација, многу сајтови изгубиле сообраќај и страдале многу. Потребно е многу време и напори за сопствениците на веб-страниците да ја вратат репутацијата на нивните веб-извори. Сепак, тоа беше добра лекција за оние кои се обидуваат да ги прекршат стандардните упатства за рангирање.

  • Ажурирање на Google Panda

Вториот по својата големина и влијание на дигиталниот свет беше ажурирање на Google Panda. Беше воведен во февруари 2011 година. Примарната цел на овој филтер беше да се избегнат веб-страниците со слаб квалитет на содржина да работат во резултатите на TOP на Google. Со тоа, Google би сакал да врати висококвалитетни и релевантни сајтови во близина на TOP на SERP и да го подобри искуството на корисникот за време на пребарувањето. Ова ажурирање беше потресени до 12% од резултатите од пребарувањето. Најголемите интернет платформи со постојан проток на сообраќај изгубија повеќе од 50% од нивните посетители поради падот на нивните позиции на SERP. Ова ажурирање на Google ги повредува само оние веб-сајтови кои имаат понизок квалитет на содржината. За други домени, ситуацијата не се промени драстично. Google јасно стави до знаење дека повисокиот квалитет и максимално релевантната содржина ќе бидат наградени со повеќе врвни рангирања, додека неквалитетните текстови од понизок квалитет ќе бидат казнети. Панда главно се фокусираше на сајтови со слаба содржина. Овој филтер беше добар начин за Google да ги насочи содржинските фарми токму онака како што стануваше голема афера во резултатите од пребарувањето со ниско-квалитетни не-уникатни содржини кои се склони да рангираат поради чиста волумен. Главните прекршители на правилата не се повратија од овој филтер на Google до овој датум. Денес, Google ја развива Панда како дел од клучниот алгоритам за рангирање. Таа служи како дел од бавно ажурирање, траен месец по циклус. Како резултат на тоа, стана тешко да се знае дали некоја страница страда од ажурирање на панда или не.

google panda

  • Google Penguin update

Алгоритмот на Google Penguin започна во април 2012 година. Тоа е webspam алгоритам кој дизајниран да ги казни оние кои не ги следат упатствата на Google. Кога овој алгоритам беше ставен во сила, Google ја издаде следнава изјава:

".овој алгоритам претставува уште едно подобрување во нашите напори за намалување на webspam и промовирање на квалитетна содржина. Иако не можеме да откриеме конкретни сигнали, бидејќи не сакаме да им дадеме на луѓето начин да ги играме нашите резултати од пребарувањето и да го влошиме искуството за корисниците, нашиот совет за веб-администраторите е да се фокусираме на создавање висококвалитетни сајтови кои создаваат добро корисничко искуство и вработуваат бели капаки оптимизација методи (GOOGLE). "

Се насочени веб-сајтови кои користат измамнички врски шеми за да се рангира високо на Google. Оние онлајн трговци и веб-администратори кои добија врската сок на нивните сајтови користејќи црно-шап оптимизација техники како што се линкот купување или врската земјоделство беа забранети. Кога беше пуштен ажурирање на Google Penguin, сајтовите што презедоа активности за отстранување на неквалитетни линкови може да ја вратат рангирањето. Од својот дел, Google дава можност да ги отстрани лошите врски брзо и бесплатно. Сè што ви е потребно е да се имплементира алатка за деинсталирање на Google. Оние кои беа погодени од ажурирањето на Google Penguin мораше да почекаат додека овој алгоритам повторно не се појави за да ги вратат нивните позиции за рангирање.

Овој алгоритам сѐ уште влијае на рангот на веб-страницата бидејќи квалитетот и релевантните врски се важен дел од системот за рангирање на Google. Тоа е причината зошто тоа може да ве чини сајт репутација за спроведување на црно-шап веб оптимизација за техника или ангажира непрофесионално оптимизација за тим. Во моментов, ажурирањето на пингвините отиде главно по злоупотребата на врските и влијаеше на 3,1% од прашањата Source .

December 22, 2017