Back to Question Center
0

SSL и оптимизација: дали и двете се важни?

1 answers:

Да почнеме со сеќавање на некои од вашите најактуелни пребарувања, игнорирајќи го она што го барате, проверувајќи ги вашите противници или барајќи некои производи или услуги на Интернет. Веројатно сте посетиле и веб-страници базирани на HTTP и HTTPS. Но, каква е вистинската разлика помеѓу нив, особено од гледна точка на SSL и SEO? Со оглед на нивното меѓусебно влијание врз е-трговијата и повеќето од секоја веб-продавница, ајде да видиме колку добро SSL и оптимизација го прават во реалноста.

ssl and seo

Дали SSL и SEO се толку корисни кога дејствуваат заедно?

Да почнеме со некоја техничка позадина и да видиме како функционира SSL. Како дел од протоколот за безбедност на протоколот за хипертекст транспорт, тој користи 2048-битен клуч за заштита на корисничкото искуство преку безбедносните процедури за автентикација, верификација и енкрипција помеѓу веб серверот и самиот интернет прелистувач. Во суштина, безбедноста на SSL доаѓа во три слоеви:

  • Енкрипцијата работи за да се осигура дека активностите на тековниот корисник не можат да се откријат, така што сите информации не можат да бидат киднапирани од страна на scammers
  • . Постапката за автентикација
  • Интегритетот на податоците служи за да спречи било какви досиеја од корупција или неовластена модификација за време на преносот

И ајде конечно да се вратиме на точка - што е вистинската врска помеѓу SSL и оптимизација? Или како е безбедноста да го рангира рангирањето на вашиот веб-сајт во страниците за резултати од пребарувачот? Исто како и сите добри карактеристики на лице место, кои носат позитивен ефект кон вашиот ранг, како и самиот сообраќај и девизен курс. Мислам, безбедноста на вашата веб-страница, исто така, има директно влијание врз алгоритмите за пребарување на Google кога одлучува да ви додели со повисок ранг. Подолу, да ги разгледаме поврзаноста помеѓу SSL и SEO на три основни насоки - рангирање, сообраќај и конверзија:

  • Како што веќе рековме, рангирањето на вашиот веб-сајт сега е уште повеќе зависно од безбедноста на SSL од кога било досега. Гледајќи наназад до 2014-2015 кога Google ги издаде своите први алгоритми за фаворизирање на веб-страници базирани на HTTPS, безбедноста на SSL беше само лесна алгоритамска компонента за донесување конечна одлука. Но, денес, според официјалните статистички податоци, речиси половина од резултатите од органските резултати на Google се однесуваат на веб-страници базирани на HTTPS обезбедени со SSL сертификат. Освен тоа, околу 1 процент од сите онлајн рамки на Интернет се проценува дека се безбедни. Значи, зошто да не се користи SSL и SEO едноставно да се понапред од конкуренцијата, еднаш и засекогаш?
  • Со оглед на сообраќајните добивки, подобро рангирање обично обезбедува поголем проток на сообраќај, само затоа што повеќе корисници ја посетуваат вашата веб-страница, пошироката публика ќе се ангажира. Покрај тоа, достапната веб-безбедност им дава на секој потенцијален купувач да гледа на интернет активен сигнал на вашиот веб-сајт авторитет и доверливост. Повеќето од корисниците најверојатно ќе ги прескокнат сите несигурни извори и ќе кликнат на резултатот од пребарувањето што ќе ги вози на вашите веб-страници, за возврат ќе им даде поттик на CTR стапката на вашиот сајт.
  • Впрочем, SSL и оптимизација може да работат заедно за да влијаат на вашите конверзии значително. Мислам дека повеќе потенцијални клиенти ќе бидат претворени во вистинските, откако ќе го посетат вашиот добро обезбеден веб-сајт со доверлив орган. Само запомнете дека според водечките истражувања, преку 80% од неразвиените клиенти би ја отфрлиле својата обврска да купат, едноставно за откривање дека нивните само пополнети лични податоци доаѓаат преку несигурната врска Source .
December 22, 2017