Back to Question Center
0

Колку се важни заедничките односи помеѓу името на доменот и SEO?

1 answers:

Според три главни фактори на Гугл, употребливоста на веб-страницата, квалитетот на содржината и портфолиото на backlinking се највлијателните работи за да се утврди дали ќе се рангира на врвот на SERPs или не. И тоа е точно, особено со оглед на тоа што лавовскиот дел од вашите потенцијални клиенти најверојатно ќе ја имаат својата прва посета на вашите веб страни кои доаѓаат од листата со врвни резултати од пребарувањето.

domain name and seo

Оттука, добро име на домен и оптимизација за одржување може да се нарече предводник на веројатно секој веб-сајт. Со оглед на секој обичен домен, одделно, обично се гради од името на компанијата, поткрепено со најрелевантните и релевантни клучни зборови и клучните фрази. Но, прашањето за интеракцијата помеѓу името на доменот и влијанието на SEO врз рангирањето на Google отсекогаш била многу дискутабилна тема. На крајот на краиштата, дали има докази за целосно директна поврзаност помеѓу името на доменот и SEO? Затоа решив да ги сумира главните размислувања и да ги поддржам некои ладни факти подолу.

Нема строги правила

Всушност, ранг-факторите на Google никогаш не биле строги упатства или официјални барања што ќе ги реализираме чекор по чекор. Очигледно, индустрискиот гигант прави најдобро да спречи каква било злоупотреба или манипулативен мамење, но едно нешто може да биде сигурно - според повеќето од тестовите за пракса, во финалниот алгоритам се вклучени околу 200 различни фактори за да се утврди рангирањето на веб-страниците во листа на резултати од страницата на пребарувачот. Со оглед на некои вредни увиди од страна на поранешните вработени, како и остатокот од теории и разумни идеи, постојат некои веројатно резултати од подигање на име на домен и оптимизација за одржување доаѓаат со него.

Размислете за живи корисници, а не за пребарување роботи

Сигурно, правото избор на домен е критичен чекор отворајќи го патот до вашиот успех онлајн на подолг рок. И јас препорачувам тука за да добиете корисничко име на домен прво и основно. Нема потреба да се обидувате строго да ги прилагодувате параметрите на пребарувачот. Поребилно е да се размислува за вистинските корисници, па затоа предлагам да има сумирано, привлечно и незаборавно име, кое би било сосема релевантно и препознатливо тука. Слободно можете да го вградите со името на вашиот бизнис бренд, како и вистинските клучни зборови и нивните комбинации.

domain name

Проактивна клучен збор истражување

Гледајќи назад, овие имиња на домени вклучувајќи го и правото клучен збор се користи за да имаат јасна предност во однос на остатокот од конкуренти во резултатите од пребарувањето на Google. Овие времиња поминаа многу одамна, а севкупната доминација на домените за клучни зборови сега се истроши. Сега пребарувачите имаат тенденција да ги ценат оние веб-сајтови кои обезбедуваат поголема вредност за корисникот, i. e. , со повеќе релевантни квалитетни содржини. Но, поранешната логика на домените за клучни зборови е сеуште во сила, бидејќи соодветните клучни фрази во името на доменот се повеќе корисни за корисниците, овозможувајќи им на посетителите да направат врска помеѓу поединечно барање за пребарување и содржината на самата веб-страница. Да не се каже дека таквите УРЛ-адреси би биле покорисни за споделување, за возврат, со позитивно влијание врз вашата стапка на кликање. На тој начин, Вие исто така може да го поттикнете Google да го додели вашиот веб-сајт со повисок ранг. Значи, никогаш не икономисвам да направите проактивен клучен збор истражување кога обликувањето на вашиот нов домен име. Вие нема да жалам, сигурен сум Source .

December 22, 2017